Kaposvár és Tihany kapta a fődíjat a legvirágosabb települések idei versenyében

2016. november 21., hétfő, 16:46

Kaposvár és Tihany kapta idén a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő verseny fődíját, így a somogyi megyeszékhely és a Veszprém megyei község képviselheti Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) - tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-t pénteken.

Az országos megmérettetés pénteken, Kaposváron tartott díjátadójáról szóló közleményükben azt írták: az idén benevezett 285 település közül Kaposvár az ötvenezer lakos feletti, Tihany a kétezer feletti kategóriában is nyert, a bírálók az ötvenezer lakos alatti települések között Jászfényszaru, a kétezer alattiaknál Telkibánya, a budapesti kerületek közül a XVIII. kerület eredményeit értékelték a legtöbbre.

Az idei verseny kiemelt témája azon éttermek keresése volt, ahol nagy figyelmet szentelnek a gondozott környezetre, a virágosításra. Ennek mentén Rozmaring-díjat kapott a tahitótfalui Bodor Major, az encsi Anyukám mondta, a Bőszénfai Szarvasfarm Vadétterme, a sümegi Terazza Bistro, a tiszafüredi Öreg Halász Étterem, a paloznaki Sáfránkert Étterem, a nagykanizsai Szőlőskert Étterem, a szolnoki Galéria Étterem és a hódmezővásárhelyi Bandula Kisvendéglő.

Az "Év legvirágosabb étterme" díjat a székesfehérvári Diófa étteremnek ítélték, turisztikai különdíjban részesült Balatongyörök és Gyula idegenforgalmi, valamint virágos szempontból is kiemelkedő teljesítményéért.

A turisztikai ügynökség Guller Zoltán vezérigazgatónak az eseményen elmondott beszédéből idézve azt írta: egyik legfontosabb céljuk a minőségi turizmus irányába való elmozdulás, ehhez virágos ország, rendezett, vonzó, szép és stílusos települések kellenek.

A vezérigazgató úgy vélte, Magyarország jó úton jár, sokat fejlődött ezen a téren, amit Mosonmagyaróvárnak és Dunakilitinek az idei Európai Virágos Városok és Falvak versenyében nyert ezüstérmei és más díjai is bizonyítanak.

A kaposvári városháza arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a díjátadón hangsúlyozta: szeretnék, ha a somogyi megyeszékhely a jövőben még zöldebb, környezetbarátabb, energiahatékonyabb város lenne, és ezért mindent meg is kívánnak tenni.

A turisztikai ügynökség utalt rá, hogy a magyar verseny kapcsolódik a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez. Rámutattak, hogy az Entente Florale Europe több mint verseny: az európai összetartozás jegyében folytatott kampány a közös európai környezeti, kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért.

Hozzátették, a program 12 ország mintegy 25 ezer települése között teremt kapcsolatot és több mint 50 millió embert mozgósít. Az európai versenyen a magyarországi indulók eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10 települést pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

Forrás: MTI

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.