Több mint tízezer plusz vendéget várnak a sportturizmusban a nyáron - 1300 szobával készülnek a FINA VB-re a Danubius Hotels Zrt.-nél

2017. február 7., kedd, 16:34

A magyar idegenforgalomban 2017 a sport éve lesz. A minőségi budapesti szálláshelyek közel száz százalékos szobafoglaltsággal számolhatnak a júliusi vizes VB, a FINA idejére, de nem sokban különbözik ettől a kép a versenyt követő hetekben sem. A hasonló sportesemények kétszeresen is pozitívan hatnak a hazai sportturizmusra: egyrészről erős imázsépítő hatásuk következtében Budapest mint desztináció felértékelődik, másrészről pedig az átlagosnál magasabb fizetőképességű vendégek érkeznek nagy számban az országba – hangsúlyozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója.

A 2017. július 14. és 31. között megrendezendő vizes világbajnokság önmagában 6-7 ezer plusz vendéget hozhat Budapestre a szervezők várakozásai szerint. A két hetes eseményre Magyarországra érkező külföldi turisták létszáma egyszerre jelent kihívást és lehetőséget a hazai, illetve a fővárosi idegenforgalom számára. A nagyságrendeket érzékelteti, hogy Budapesten jelenleg több mint 19 ezer kiadható szállodai szobát tartanak számon. Így a folyamatos szállodafejlesztések ellenére sem lesz könnyű az érintett időszakban szobát találni a fővárosban azoknak, akik nem foglalják le időben szállásukat.

„Igazi csúcsüzemre számítunk a vizes világbajnokság idejére. Bár a csapatok foglalásai még csak ezekben a hetekben kezdődnek el, budapesti szállodáink esetében körülbelül 1300 szobát tartunk fent csak a FINA résztvevők – versenyzők, szurkolók, sportdiplomaták és médiamunkatársak – számára. Ez a fővárosban meglévő kapacitásaink 40 százalékát jelenti” – mondta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója. A Danubius Hotels szállodáiban elszállásolandó vendégek számát és kiszolgálását tekintve nincs szó drasztikus változásról, hiszen a Danubius komoly tapasztalattal rendelkezik a városi turizmus, illetve a sportturizmus területén. Az érintett budapesti, illetve balatoni Danubius Hotels szállodák pedig már tavaly is 90 százalék feletti kihasználtsággal üzemeltek július második felében.

”A kihasználtsági rátánkat persze szeretnénk még egy-két százalékkal feljebb tornázni, de ennél fontosabb, hogy a nagy sportesemények hagyományosan a magasabb fizetőképességű vendégeket vonzzák. Erre alapozva a nyári szezon akár 25 százalékos növekedést is hozhat az árbevételünkben” – hangsúlyozta Kovács Balázs.

A rendkívüli vendégszámot valószínűsíti az is, hogy a vizes VB megrendezése időben egybe fog esni a Forma-1 autóversennyel, miközben a július egyébként is a turisztikai főszezon közepének számít.

Elsőre talán nem tűnik szerencsésnek a két nagy esemény időpontjának egybecsúszása. Ugyanakkor nehéz lett volna jobb ütemezést kialakítani. Ugyanis a vizes világbajnokság futamainak befejezését követően nem sokkal kezdődik a FINA Masters (augusztus 7. és 21. között), amire önmagában szintén mintegy 15 ezer sportturistát várnak a szervezők. Augusztus 9-től pedig a Sziget Fesztivál miatt is rendkívül nagyszámú külföldi vendég fog Budapestre érkezni.

A Danubius Hotelsnek mindig is nagyon fontos volt a sportturizmus, hiszen ezek az események Budapestet turisztikai értelemben felértékelik, illetve olyan minőségi vendégkört hoznak az országba, akik hajlandóak a minőségi szolgáltatásokért is fizetni. Most ugyan a FINA a leginkább aktuális sportesemény, de az utóbbi években érződik, hogy a nemzetközi sportszövetségek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak Budapest iránt. Évről évre egyre több olyan sportesemény van a naptárban, ami nem pusztán külföldi versenyzőket, vagy sportdiplomatákat hoz a városba, hanem nagy tömegben vonz szurkolókat is.

„Az egyetlen dolog, ami többé-kevésbé stabil a küldő országok ranglistája. Évek óta ugyanazok a klasszikus piacok szerepelnek a statisztikák élén, így hagyományosan Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, a Benelux államokból és az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb vendég a nagy sporteseményekre Budapestre” – tette hozzá a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.