Turisztikai kormánybiztos: a turizmus több mint gazdasági érdek

2016. szeptember 27., kedd, 16:50

A turizmus lényegesen több mint a szűken vett nemzetgazdasági érdekek összessége. A turizmus a békét, a biztonságot és az együttműködést jelenti a világban, ha ezek nincsenek, akkor turizmus sincsen - hangsúlyozta a turisztikai kormánybiztos a turizmus világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Bienerth Gusztáv kiemelte: az idei világnap mottójául az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) az utazás élményének egyetemes hozzáférését választotta. "Ez is azt mutatja, hogy a világ változik, ebben az utazókat újszerű digitális megoldásokkal kiszolgáló innovatív vállalkozásoknak nagy szerepe van" - mondta.

Bejelentette, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az IBM együttműködési megállapodást kötött, a partnerséggel az iparág innovációját és versenyképességét előmozdító startupok piacra lépését segítik. Hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom sikerágazat Magyarországon évek óta kétszámjegyű növekedést mutat, de regionális összehasonlításban el van maradva Prága vagy Bécs teljesítményétől. Az ország és a főváros ennél lényegesen többre képes. Ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió turisztikai központja, sokat kell tenni, együttműködésben és innovációban egyaránt.

Aláhúzta: az innovatív kormányzat feladata a kutatás-fejlesztés (k+f) motiválásával egyúttal új piaci lehetőségek megteremtése is. A turizmus világméretű piac, ezért a turisztikai kínálatnak globálisan kell versenyképesnek lennie - húzta alá. Magyarországra Indiától kezdve Brazílián át vagy az Egyesült Államoktól Ausztráliáig számos országból érkeznek vendégek, reményeik szerint minél többen a minőségi szolgáltatások, és minél kevesebben az olcsóság miatt.

Bienerth Gusztáv rámutatott: a magyar turizmust a versenyképességéhez a 21. századnak megfelelő technológiai megoldásokkal kell felvértezni, ezért kerestek partnerséget az IBM információtechnológiai óriással.

Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az IBM 23 éve minden évben a legtöbb szabadalmat bejegyző cég, az együttműködés fontos eleme a Magyarországon kifejlesztett alkalmazások elérhetőségének globális biztosítása. A Global Enterpreneur Program másik fontos eleme az üzleti képzés támogatása, mentori segítséget, vagy a felhőszolgáltatásokhoz való hozzáférést támogatják - sorolta.

A sajtóeseményen bemutattak turizmusban alkalmazható szoftvereket kifejlesztő, az IBM által felkarolt startupokat. Bemutatták a #helloHungary elnevezésű installációt, amely a turistákat újszerű, multifunkcionális tájékozódási- és élménymegosztó pontként fogja szolgálni az Erzsébet téren.

Forrás: MTI

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.