5 tipp a pozitív gondolkodás fejlesztéséhez

2022. február 16., szerda, 13:53

Mozgalmas téli hónapokon vagyunk túl: a rövid nappalok sok energiát vesznek el tőlünk, idén ráadásul még az újabb járványhullámok is megviselték egészségi- és kedélyállapotunkat. Természetes, ha a szokásosnál is jobban várjuk a tavaszt, hogy végre feltöltődhessünk pozitív energiákkal.


A Carbona szakértője ezt a meditációt is javasolja
A mentális nagytakarítás hatékony eszköze a meditáció, ami segít kiüríteni az elmét és ellazulni. Kezdőknek a legegyszerűbb technika a koncentráció.
  • Keressünk egy nyugodt sarkot, és helyezkedjünk el kényelmesen, támlának vagy falnak támasztva hátunkat.
  • Vegyük le a fényeket, hogy könnyebben tudjunk koncentrálni.
  • Gyújtsunk meg egy mécsest, és kezdjük el figyelni. Tartsuk rajta a szemünket lehetőleg pislogás nélkül, miközben lélegezzünk lassan és mélyen.
  • Ha úgy érezzük, figyelmünket hétköznapi gondolataink, gondjaink kezdik elterelni, tudatosan összpontosítsunk újra a lángra.
  • Ezt a gyakorlatot érdemes akár naponta is megcsinálni néhány percben, nem csak azért, mert lecsendesíti az elmét, hanem azért is, mert a többi meditációs gyakorlat alapja.
A töltekezéshez azonban először ki kell pucolnunk a szervezetünket és gondolatainkat a leülepedett salakanyagoktól, csak ezután jöhet a testi-lelki újjászületés. A méregtelenítés és energiaraktáraink feltöltése ugyanakkor nem csak fizikailag fontos, hanem lelkileg-szellemileg is. A pozitív gondolkodás visszahat fizikai állapotunkra, sőt, a legnagyobb segítséget jelenti ahhoz, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal. Most a NaturMed Hotel Carbona szakértője öt pontban ad tanácsot ahhoz, hogyan gyakoroljuk és fejlesszük ezt a képességünket.

1. Éljünk a jelenben!



Sokan úgy gondolják, erre a feladatra semmi szükség, hiszen mindig épp a jelenben vannak. Ez azonban gyakran csak látszat, mert valójában nem a jelenre figyelünk, hanem az adott pillanatban vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőtől szorongunk – hangsúlyozza a Carbona szakértője. Ezért a jelenben lenni korántsem magától értetődő állapot, de gyakorlással beépíthetjük mindennapjainkba. Első lépésként próbáljuk meg csak szemlélni környezetünket, érezni az illatokat, hallani a hangokat, és ne engedjük a figyelmünket visszatévedni egy problémára. A napjainkban divatos mindfulness irányzat lényege is hasonló: gondolkodás és véleményformálás nélkül érezzük azt, ami a jelenben körülöttünk van, történik, és hagyjuk, hogy az érzések csupán átfolyjanak rajtunk. Vagyis figyelmünket csak a tapasztalás kösse le. Az is segít a jelenben lenni, és ezáltal pozitív irányba vinni gondolatainkat, ha értékeljük, amink van, ami történik velünk, és arról például hálanaplót írunk.

2. Minden rosszban van valami jó: gyakoroljuk az elfogadást!



Az öröm az ürömben szólásunknak is van alapja. A pozitív gondolkodás fejlesztését jól támogatja, ha minden helyzetben próbáljuk felismerni a pozitívumot. Elsősorban persze hétköznapi esetekre gondoljunk inkább, ne extrém eseményekre. Ha például lekéssük a buszt, fölösleges bosszankodni, mert jön majd másik, inkább vegyük észre, hogy szép idő van, és kaptunk még öt percet, hogy élvezzük a napfényt. A Carbona szakértője szerint azzal, hogy ilyen apró trükkökkel tudatosan átfordítjuk az első benyomásra negatív helyzeteket, az elfogadást gyakoroljuk. Oké, ez van, lássuk, mit lehet ebből kihozni! Ráadásul mindezt humorral sokkal könnyebb elérni: elég egy felszabadult nevetés, és rengeteg feszültségtől szabadulunk meg. Itt fontos megjegyezni, hogy az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel, tehát ha valamin változtatni szeretnénk, vágjunk bele mindenképp. Emellett a pozitív megerősítő mondatok is segítik, hogy alapvetően derűsek, kiegyensúlyozottak legyünk. Ilyen napindító mondat lehet többek között, hogy jól érzem magam, tele vagyok energiával és vidámsággal, kreatívan és könnyen oldok meg minden feladatot.

3. Tűzzünk ki világos célokat, és vizualizáljuk a sikert!



Gondolkodásunkat pozitív irányba mozdítja, ha világosan meg tudjuk határozni céljainkat. Ezzel kapcsolatban szintén születtek pszichológiai tanulmányok, amelyekből többek között az is kiderült, hogy akik le is írják céljaikat, 33 százalékkal eredményesebbek azoknál, akik csak fejben gondolják át. A célok világos meghatározásával pedig az agyunk is áthuzalozza magát, egy tökéletesebb énképet kialakítva önmagunkról. A kitűzött célok elérésében, a megvalósításban rendkívül hasznos technika a vizualizáció. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy képzeletben a legapróbb részletig magunk előtt látjuk azt, amit szeretnénk elérni. Beleképzeljük és beleérezzük magunkat a helyzetbe, mintha már meg is valósítottuk volna a célunkat – magyarázza a Carbona szakértője.

4. Vegyük körbe magunkat pozitív emberekkel!



Hangulatunkra és gondolkodásunkra az is hatással van, hogy kikkel vesszük körül magunkat. Talán nem meglepő, de ezzel kapcsolatban is jelentek meg pszichológiai tanulmányok, amelyek többek között azt is megállapították, hogy a rossz hangulat vírus módjára fertőz, hiszen jóval könnyebben átvesszük, mint az örömöt. Ezért is nagyon fontos, hogy ha tehetjük, keressük a pozitív kisugárzású, pozitív gondolkodású emberek társaságát, de közben ne feledjük, hogy az építő barátságokhoz, kapcsolatokhoz saját pozitív hozzáállásunkra is szükség van.

5. Szakadjunk ki a megszokott környezetből, utazzunk, töltekezzünk élményekkel!



Gyakran az hátráltat bennünket a mentális méregtelenítésben, hogy beleragadunk a rutinba, és nehezen lépünk ki a megszokott keretekből. Holott a környezetváltozás régi és jól bevált recept lelki fásultság, kimerültség esetén, hiszen az utazás, az élmények inspirálóan hatnak ránk, és a hétköznapitól eltérő, szép környezetben könnyebben születnek pozitív gondolatok. Még eredményesebb a mentális megújulás, ha fizikai felfrissüléssel kötjük össze – állítja a Carbona szakértője. Ma már sokféle wellness- és gyógykezelés vagy rehabilitációs program között válogathatunk az ország számos wellnesshotelében, ami mind segít visszanyerni fizikai kondíciónkat, és ezáltal lelki egyensúlyunkat. Bár személyiségtől függ, ki mennyire szeret aktívan kikapcsolódni, azok a pozitív élmények, amelyeket például kirándulás, vagy különféle kulturális és gasztroprogramok során élünk át, szintén segítenek derűsen látni a világot.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.