A magyar termálvíz 5 gyógyító hatása a reumatológus szerint

2023. november 15., szerda, 15:19

Ahogy a napok rövidülnek és egyre hidegebb az idő, mi is lehetne jobb, mint relaxálni a forró vízben? Termálvízforrásaink már évszázadok óta nyújtanak gyógyulást és felfrissülést a fürdőkbe látogatóknak. Egyedi összetételük és számtalan jótékony hatásuk miatt a magyarországi termálvizek az egészség kulcsává váltak. Az alábbiakban reumatológus szakorvos segítségével mutatjuk be, mi mindenre jók hazai gyógyvizeink.


A magyar termálvizek a világ legjobb minőségű gyógyvizei közé tartoznak. A hazai vizekben található ásványi anyagok, például nátrium, kálium, kalcium, magnézium és hidrogén-karbonát támogatja egészségünket és segít a jó közérzet fenntartásában. Dr. Szerb János, a bükfürdői Greenfield Hotel több évtizedes tapasztalattal rendelkező reumatológus szakorvosa az itthoni termálvíz pozitív hatásai közül emel ki néhányat.

Csillapítsuk ízületi fájdalmunkat természetesen!A hazai termálvizekben található ásványi anyagok és a magas hőmérséklet segítenek ellazítani az izmokat és ízületeket, ezzel csökkentve a fájdalmat, amelyet például ízületi kopás, reumatikus probléma vagy sportsérülés okozhat. Dr. Szerb János hangsúlyozza, hogy a rendszeres termálvizes fürdőzés elősegíti mozgékonyságunk javítását, hiszen a meleg víz enyhíti az izomfeszültséget és ízületi merevséget.

Kezeljük bőrproblémáinkat!A bükfürdői termálvíz gyulladáscsökkentő hatása különösen hatékony különböző bőrproblémák, például ekcéma és akné esetén. Ha kifejezetten ilyen céllal keresünk gyógyfürdőt, akkor érdemes a magas kéntartalmú vizeket választanunk, ez az anyag ugyanis szabályozza a faggyútermelődést a bőrben, valamint fertőtlenítő hatással is bír. A különféle ásványi anyagok segítik a bőr megújulását, a forró víz pedig tisztítja a pórusokat, ezzel hozzásegítve bőrünket a gyógyuláshoz.

Áztassuk ki magunkból a stresszt!A meleg termálvizes fürdő hozzájárul a stressz és a feszültség csökkentéséhez, javítja az alvásminőségünket és érzelmi egyensúlyunkat. A termálvíz magasabb hőmérséklete és a csendes környezet hozzájárul a nyugalmunkhoz, a vízben való elmerülés segít elűzni a mindennapi gondjainkat, ráadásul a meleg vízben történő pihenés serkenti a boldogsághormon, az endorfin termelődését.

Támogassuk immunrendszerünket!A termálvizekben található ásványi anyagok, kiváltképp a kén és a magnézium, hozzájárulnak immunrendszer hatékony működéséhez. Ősszel ez a hatás különösen fontos, hiszen ilyenkor fokozottan szükségünk van arra, hogy szervezetünk ellen tudjon állni a betegségeknek. A Greenfield reumatológusa felhívja rá a figyelmet, hogy a meleg víz serkenti a vérkeringést, ami elősegítheti a vér jobb oxigénellátását, valamint így a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetünkből.

Élénküljünk fel!A termálvizek élénkítő hatással bírnak, mivel fokozzák az oxigén- és tápanyagellátást a sejtek számára. Ez hozzájárul a szervezet általános vitalitásának növekedéséhez, az energiaszint emelkedéséhez és éberséget is eredményez. Testünk energikusabb lesz, és a mindennapi tevékenységekhez több energiát tudunk felhasználni.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.