Budapest a világ 12. legjobb konferencia-desztinációja az ICCA ranglistáján

2022. június 9., csütörtök, 06:57

Közzétette az International Congress and Convention Association (ICCA) 2021-es ranglistáját, ahol Budapest a 12. helyezést érte el a világ összes városa közül, olyan desztinációkat maga mögött hagyva, mint London, Koppenhága vagy Róma.


A 2021-es ICCA Riportban közel 8000 tervezett eseményt elemeztek és kategorizáltak aszerint, hogy a Covid-19 járvány milyen hatással volt a szövetségi rendezvényekre. A világrangsorban Budapest az előkelő 12. helyezést érte el. A fővárosban 46 olyan lezajlott szövetségi rendezvény volt, amely megfelelt az ICCA kritériumrendszerének, ebből 10 nem módosult a pandémia hatására, 10 hibrid módon, 26 pedig virtuálisan került lebonyolításra (az összesen 57 tervezett eseményből). A ranglistán első helyen szereplő Bécs városában 92 szövetségi rendezvény zajlott le a tavalyi évben.

ICCA Ranglista 2021 - Destination Performance Index

DPI
City
1
Vienna
2
Lisbon
3
Athens
4
Barcelona
4
Singapore
6
Madrid
7
Prague
8
Paris
9
Berlin
10
Brussels
11
Amsterdam
12
Budapest

Magyarország a 29. helyezést érte el az országos ranglistán, amelynek élén az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország és Németország szerepel.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a kihívások ellenére Budapest a világ élvonalában végzett több mint 1200 elemzett város között. Köszönjük a partnereinknek a fáradhatatlan munkájukat és együttműködésüket az éves statisztikai adatfelvételünkben, s mindenekelőtt a mögötte álló teljesítményt, amellyel hozzájárultak helyezésünk eléréséhez. Ez az eredmény visszajelzés arra, hogy közösen összefogva egyre vonzóbbá tudjuk tenni Budapestet és Magyarországot a nemzetközi konferencia és üzleti rendezvényipar szereplői számára” – mondta Békefi Anna, a Magyar Kongresszusi Iroda ügyvezető igazgatója.

A 2021-es év a fellendülés ellenére továbbra is sok kihívást hozott a világ számos országában, emiatt az éves ranglistát a korábbi évektől eltérő módszertannal alkották meg. 2019-ben és az azt megelőző időszakban a ranglista az adott évben megrendezett eseményeken alapult. Azon rendezvények száma, amelyeket egyáltalán nem érintett a pandémia, az összes esemény mindössze 10%-át adta ki globálisan a tavalyi évben, így új szempontrendszer szerint, a Destination Performance Index alapján rangsorolták az országokat és városokat. Az index hat mutatót vesz figyelembe: tervezett, nem módosult, virtuális, hibrid, digitális (virtuális és hibrid) és megvalósult üzleti események (nem módosult/virtuális/hibrid). Mind a hat mutatóra készült külön rangsor világ és regionális szinten is, amelyek aggregált átlaga adja ki a Destination Performance Indexet.

Az ICCA olyan globális szervezet, amely összesíti a nemzetközi szövetségi konferenciák, kongresszusok szervezésében és lebonyolításában résztvevő szakembereket. Világszerte több mint 1000 vállalat és szervezet tagja több mint 90 országból. Az ICCA a nemzetközi szövetségi rendezvényekre specializálódott, rendkívül gazdag adatbázist, kommunikációs csatornát és üzletfejlesztési lehetőséget kínálva tagjai számára. A ranglistájukon való megjelenés stratégiai jelentőségű. A pandémai előtt (2019) a főváros a 26. helyen végzett, így a 12. helyre való előrelépés multiplikatív hatással bír a desztináció vonzerejére.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.