Budapesten nyitott galériát a Püspök Anita kapolcsi festőművész

2024. szeptember 16., hétfő, 15:43

A legtöbben valószínűleg a Művészetek Völgye fesztivál programjain találkoztak először a kapolcsi festőművész, Püspök Anita képeivel és installációival, amelyek mindig egy központi gondolatból indulnak ki és aktuális üzenetet képeznek le a képzőművészet nyelvére. Az elmúlt években ő lett az egyik legkeresettebb hazai festőművész. Festményei és installációi mostantól Budapesten tekinthetőek meg saját galériájában, az A.P.Art Gallery Budapest helyszínen. Az első kiállításmegnyitóra szeptember 20-án kerül sor, Sand-Time-Transit címmel.

Hyggelig specialty cafe & gallery
Püspök Anita kapolcsi festőművész

A “Sand-Time-Transit” nemcsak művészi alkotások gyűjteménye, hanem egy idő- és térbeli, fizikai és belső utazás történettöredékei. Az alkotások egyfajta dinamikus kapuként szolgálnak, nagy részük még a művész kapolcsi műtermében készült, különböző kiállítási projektek darabjai, melyek a természeti közegben inspirált gondolatokat őrzik, és most a városi közegben találnak új értelmet.

Egy hely, ahol találkozhat egymással ember és ember, természet és város, kávé és művészet



A Kapolcson megtapasztalt személyes találkozások adták az ihletet, hogy megszülessen egy állandó hely, ahol az alkotó és a művészeti élmény iránt fogékonyak találkozhatnak, beszélgethetnek. A hygge hangulatot a galériában működő specialty kávézó teremti meg, mely a Hyggelig specialty cafe & gallery néven található meg.

„A személyes találkozás mindig is kiemelten fontos volt számomra. Kapolcsra is sokan eljöttek, hogy élőben láthassák a munkáimat, különösen Budapestről. A festményeim kevert anyagában és textúráiban minden gondolatom ott van, és ez csak élőben fedezhető fel igazán, ami egyfajta utazásra hívja a nézőt. Régóta vágytam arra, hogy egy saját galériát nyissak, ahol közvetlen kapcsolatban lehetek a művészetemet kedvelőkkel, beszélgethetek velük, és intellektuálisan kapcsolódhatunk egymáshoz”
– mondja Püspök Anita festőművész, az A.P.Art Gallery tulajdonosa.

Személyes részletek és történetek minden szegletben



A galéria minden zuga a művész keze nyomát viseli magán, a kávézó logójától kezdve az összes vizuális megjelenésig a térben.

„A kávézót szakmailag Csenge és Eszter vezetik, és a különleges, egyedi kávéspecialitásaik teszik teljessé az élményt. A logó is a lányok személyes élményéből született, ami az otthont és biztonságot szimbolizálja számunkra.

Közös célok kapcsolják össze a galériát és a kávézót, mert azt éreztem, hogy kell egy olyan tér az egymástól elszigetelt jelenünkben, ahol együtt, egymással lehetünk emberként, ahol van lehetőségünk a művészetről gondolkodni és a városon belül is kapcsolódni a természethez, felelősséget vállalni és változásokat elindítani. Ez a különleges atmoszféra lehetővé teszi, hogy a művészet a mindennapok részévé váljon” – avat be a festőművész.

Sand-Time-Transit, az első mérföldkő



Püspök Anita számára a Sand-Time-Transit kiállítás csak a kezdet. Ez a tárlat 2024. december 31-ig látogatható, de a helyszín állandóan megújuló kiállítási és közösségi térként folyamatosan várja az érdeklődőket. A művész hosszú távú tervei között szerepel, hogy tovább erősítse a galériát mint közösségi és kulturális találkozási pontot, ahol a művészet és a közönség közötti kapcsolat folyamatosan épülhet.

Az eredetileg budapesti, belvárosi születésű művésznő visszatérésének prominens célja, hogy a kortárs művészet területén a hasonló szellemiségű tendenciákat összefogja, és erősítse ezt a művészi narratívát.

“Számos tematikus kiállítást és zenei, illetve művészeti programot tervezünk, amelyeken kortárs művészek is bemutatkozhatnak. Emellett közösségi eseményeket, kreatív programokat, művészeti workshopokat, felolvasóesteket és inspiráló beszélgetéseket is szervezünk, hogy a galéria továbbra is egy élő, lüktető és folyamatosan megújuló kulturális központ maradjon, ahol a művészet és a közösség egyaránt jelen van” – zárta gondolatait Püspök Anita.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.