Butikhotelt fejleszt az Andrássy úton a BDPST Group

2018. október 9., kedd, 07:37

Budapest, 2018. október 8. – Teljes körűen felújítja, és butikhotellé alakítja a BDPST Group az Andrássy út egyik patinás épületét, a 116. szám alatt található, 1876-77-ben épült villát, amely egykoron Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában is volt.


Az épület a századforduló időszakában Budapest egyik büszkeségeként volt ismert, a legendárium szerint öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. A villa az elmúlt években megérett a felújításra. A 12 hónapig tartó teljes körű korszerűsítés során az épületet szerkezetkész állapotig visszabontják, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcső, és onnan építik újra a mai kor elvárásainak megfelelően. A beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot. A felújítást követően a szállodavendégek mellett a nagyközönség számára is megnyílik a korábban nem látogatható épület egy része, hiszen az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is nyílik a tervek szerint. A fejlesztés hozzájárul a budapesti turizmus felső kategóriás szegmensének erősödéséhez.

Újabb, Magyarország építészeti örökségének megóvását szolgáló értékteremtő beruházást indított a BDPST Group: az Andrássy út 116. szám alatt található patinás villaépületet teljes körűen felújítják, hogy új funkcióval megtöltve butikhotelt alakítsanak ki benne. Az épületet a Bécsből Otto Wagner építésvezetőjeként Budapestre érkezett és itt letelepült Kallina Mór tervezte 1876–77 körül. Akkoriban az épület Budapest egyik büszkesége volt, a legendárium szerint öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. Az ingatlant 1894-ben vásárolta meg Weiss Manfréd nagyiparos, és a Weiss család tulajdonában állt évtizedekig. Az ingatlan az elmúlt évtizedekben többször cserélt gazdát, és az elmúlt években megérett a felújításra.

A villát több mint egymilliárd forintos beruházás keretében újítja fel teljes körűen a BDPST Group; a mintegy 12 hónapos beruházás után új funkcióval megtöltve éled újra a patinás épület, és butikhotelként fog üzemelni. „Projektjeink során megóvunk, felújítunk, és új funkciókkal ruházunk fel jellemzően kulturális örökségi státusszal bíró épületeket, hogy ápoljuk hazánk építészeti örökségét. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik az Andrássy út 116. szám alatti villa. Szakembergárdánk, amely évtizedes ingatlanfejlesztői és hotelmenedzsment-tapasztalattal bír, a legmodernebb technológiák segítségével azon dolgozik, hogy a felújított épületek úgy feleljenek meg a modern kor elvárásainak, hogy közben megőrzik jellegzetes esztétikai sajátosságaikat” – mondta el Tóth Judit, a BDSPT Group vezérigazgatója.

A korszerűsítés során az épületet szerkezetkész állapotig visszabontják, megőrizve és felújítva az eredeti homlokzatot, illetve az olyan eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcső, és onnan építik újra a mai kor elvárásainak megfelelően. A gépészet, légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kapnak helyet, szintén az alagsorba kerül a reggeliző tér, ami követi az épület eredeti struktúráját. A földszinti térben egy funkcionális recepció lesz, amelyből szintén az Andrássy úti oldalon egy szalon tölti majd be a lobbi szerepét. Az épület közepén, a belső térben egy felülről megvilágított átrium biztosítja majd a nappali megvilágítást. A tervezők a szobák elhelyezését az átrium körül oldották meg.

Az üzemeltetési koncepció szerint a szálloda egy szoba-reggeli - bed and breakfast – alapon működő egység lesz, amely otthonos környezetben fogadja majd a vendégeket. „A felújított épület butikhotelként újra az Andrássy út egyik büszkesége lesz, és reményeink szerint hozzájárul majd a budapesti turizmus felső szegmensének további élénkítéséhez. A butik jelleget kihasználva szezonoktól függetlenül stabil, kiegyensúlyozott foglaltsággal számolunk” – mondta el Somlyai Zoltán, a BDPST Group üzletág-igazgatója. A korábban nem látogatható patinás épület egy része a felújítást követően a szállodavendégek mellett a nagyközönség számára is megnyílik, ugyanis az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is helyet kap majd a tervek szerint.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.