Elkészült a Rózsakert utolsó üteme Siófokon

2024. június 3., hétfő, 18:57

Előszezonra átadták Siófok emblematikus helyszínén a megújult Rózsakertben a beruházás utolsó ütemében elkészült új közösségi parkot és sétányt.

A megújult Rózsakert Siófokon Fotó: Siófok

Az immár teljes egészében megújult Rózsakertet és parkot több, mint 6000 tő rózsa illatosítja be, a parton pedig egy egyedülálló vízalagúttal bővített szökőkút várja a látogatókat, méltó és egyedülálló északi kapujává vált Siófok városának. Az eseményen dr. Lengyel Róbert polgármester mondott beszédet és az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők birtokba vehették a megújított közösségi tereket.

A siófoki Hajóállomás mellett fekvő Rózsakert és az onnan induló parti sétány a helyi lakosok és a Siófokra látogató vendégek által is igen kedvelt parkja a városnak, amit egész évben több ezren keresnek fel. A ma is látható Rózsakertet az 1930-as évek elején alakították ki, melynek több lépcsőben történő felújítását 2021. évben kezdte meg Siófok Város Önkormányzata saját forrásból, a projekt 2024 májusára fejeződött be az utolsó ütem megvalósításával.

A felújítás kezdeteként a parti sétány 2021. évben a nyári szezonra megújult, melynek keretében elkészült a térkőlapokkal burkolt sétányrész, mely a Rózsakertet a Porecs térrel köti össze. A projekt I. ütemében a sétány felújítására a város közel bruttó 94 millió Forint összeget fordított.

A II - III. ütem során 2021-22-ben a park rózsalugasos része megújult, aminek keretében egy korabeli rózsakert került kialakításra modern stílusban. A Rózsaligetben a régi pergolát felújították és további új, modern rózsafuttató pergolák is elhelyezésre kerültek. A kivitelezés során a kertben új gyepszőnyeget helyeztek el, és zöld növényekkel, rezisztens fajtájú rózsákkal, egynyári virágokkal egészítették ki a zöld felületeket. A parkban közel 11.000 db növényt ültettek, melyek közül 6.000 tő rózsa található, közülük 70 féle rózsafajtában lehet gyönyörködni és a park további különlegessége a 6 db mocsárciprus fa. A kertben automata öntözőrendszer gondoskodik a növények megfelelő vízfelvételéről, új, modern közvilágítást, új utcabútorokat és hulladéktárolókat kapott a liget.

A díszkert és a parti sétány ékessége a kb. 500 m2-es központi szökőkúttér, mely 3-féle módon nyújt páratlan esztétikai élményt. A középső, kör alakú, fúvókákkal ellátott részben változó magasságú vízsugarak futnak körben, a kör alakú rész mellet kétoldalt pedig 14 db alacsonyabb vízsugár a gyerekeknek számára biztosít szórakozást. A szökőkút egyedisége a 12 méter hosszan, íves formában futó vízsugár, mely a Balatonba lövelli a vizet alagutat formázva, így séta közben egy vízi alagútban érezhetjük magunkat. A szökőkutat fény- és hangjáték teszi még különlegesebbé.

A megújult Rózsakertben található Varga Tamás szobrászművész által készített szobor is, mely méltó emléket állít Siófok Város Díszpolgárának, Varga Imrének, a művész édesapját ábrázoló köztéri bronzszobor alkotással a padon mellette helyet foglaló Sió tündér kompozícióval.

A II – III. ütem felújítása 340 millió Ft-ból valósult meg, melyhez az állam 272,2 millió Ft-tal járult hozzá támogatásként. A vírushelyzet okán bevezetett kormányzati intézkedések következtében elszenvedett anyagi károk enyhítésére 272,2 millió Ft támogatásban részesült Siófok városa, melyet célzottan a Rózsakert felújítási munkáinak folytatására fordított, a fennmaradó összeget saját forrásból tette hozzá a város.

A projekt keretében, a tavalyi évben (2023.) tovább szépült a park, az Isztria sétány platánfákkal szegélyezett sétaútja is megújult, térkő burkolatot kapott.

2024. évben folytatódott a park megújítása, melynek során új köntösbe öltözött közösségi terekkel és sétaútvonalakkal egészült ki a park keleti része.

A belső füves területen egy modern vonalvezetésű, északi és déli irányba is lecsatlakozó új sétányrendszer került kialakításra, biztosítva a terület jobb kihasználtságát, illetve a szabadabb átközlekedést a két határoló sétány között. A térhálós, kortárs jellegű, modern szerkezetű, tört vonalakkal tervezett sétányrendszer egy kelet-nyugati gerincből, és 4 törtvonalú új átkötő sétányból áll. A sétányok találkozásánál a két csomópontban kisebb, két csomópontban nagyobb burkolt felületű teresedést tartalmaz az alkalmi hasznosításhoz, kisebb közösségi rendezvényekhez. A középrészen kialakított teresedésbe ivókút került kialakításra. Varga Tamás szobrászművész alkotása a Karinthy-szobor a korábbi helyén maradt, a környezete új burkolatot kapott.

A parkba modern tervezésű új térbútorok, pihenőpadok („okos” padok, áramvételi lehetőséggel) és hulladékgyűjtő edények kerültek. A 2 nagyobb méretű helyszínen az automata motoros napvitorla árnyékot biztosít a pihenni vágyóknak.

A park teljes és komplex kertészeti felújításon esett át. Minimális favágás mellett jelentős fásítás történt (38 lombhullató + 9 fenyő), a hiányzó cserjeszint teljes visszapótlásával (615 m2), jelentős egynyári virágágyás kialakítással (52 m2). A park színvonalának fenntartását a 3 db új fúrt kútról üzemeltethető automata locsolórendszer is biztosítja.

A zöldfelületekre a Balaton közelsége miatt a magas vízállással borított talajt bíró fák kerültek ültetésre figyelembe véve a megmaradó növényeket. Így pótlásra került a tornyos tölgy, enyves éger, újonnan ültetésre került az oszlopos mocsári tölgy és az Isztria hangulatát idéző platánok. Siófok helyileg védett fekete fenyője és az előző ütemben ültetett mocsárciprus adja a magaslombú fenyőállományt az oszlopos örökzöldek mellett.

A cserjeállomány növényzetének fajtaválasztása változatos minden évszakban díszítő értéket mutató a tavaszi liliomfától, a nyári orgonáig, hortenziáig és az őszi kék színű kékszakállig. Az idei évi projekt (IV. ütem) teljes egészben TOP_PLUSZ forrásból (406 millió Ft) valósult meg, saját forrás bevonása nélkül.

A teljes Rózsakert felújításának költsége:

- I. ütem (parti sétány 2021.) : 93.840 millió Ft
- II - III. ütem (rózsaliget 2022.): 341.540 millió Ft
- IV. ütem (Isztria sétány 2023.): 109.073 millió Ft
- IV. ütem (Rózsakert park 2024.): 296.927 millió Ft

A mostanra teljes körűen elkészült beruházással a város célja, hogy a megújult központi elhelyezkedésű Rózsaliget és közösségi park modern, kellemes környezetben fogadja a város és a Balaton szerelmeseit. A Rózsakert a 2024-es nyári főszezonra, köszönhetően a több ütemben elkészült beruházásnak, a nyár fővárosához méltó modern pompában, várja az idelátogató turistákat és a város lakosait.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.