Hagyományőrző gasztrótúrak a TV Paprikán

2023. szeptember 13., szerda, 07:28

Bede Róbert vadonatúj műsorral jelentkezik az ország egyik kedvenc főzőcsatornáján, amelyben ezúttal a tradicionális magyar konyha kevésbé ismert világába kalauzolja a nézőket.



A Tájak, ízek, hagyományok – Bede Róberttel az ország különböző helyszínein mutatja be a hagyományőrző recepteket, és az ételek mögött álló személyes történeteket. Robi a helyszínen együtt főz vendéglátóival, így betekintést kaphatunk az ételek elkészítési folyamatába és főzési technikáiba, miközben kirajzolódik a magyar konyha és a kultúra összefonódása is. A nyolc helyszín között szerepel többek között a Balatonboglárról délre, Szőlőskislakon található Légli Attila fazekasműhely, ahol Attila saját készítésű kerámia edényeiben mutatja be a hagyományos népi ételeket, úgy, mint a szabad tűzön készült lakodalmas csibelevest csipetkével, és lecsós alapon készült sült pontyot, angolna szeletekkel.

A Nógrád vármegye nyugati részén található Legéndre is ellátogatott a stáb. A település soknemzetiségű, a történelmi kisebbségek mellett több holland család választotta lakóhelyéül ezt a festői környezetben megbúvó, számos értéket rejtő falut. A község sokszínűsége a családi házak konyháiban is felfedezhető, így többek között az is kiderül, hogyan kerül ide a több generáción keresztül tovább adott erdélyi töltött hagymaleves receptje.

A határtól nem messze megbúvó 804 éves Varsány is bemutatkozik a műsorban, ahol az ott élők a mindennapjaikban büszkén őrzik a hagyományokat. A település asszonyai generációról generációra adták át a palóc ételek receptjét az utódoknak, most pedig a nézők is megismerhetik a messze földön híres varsányi pirított bukta, a savanyúbableves és az igazi palócgulyás titkát.

A borok is fontos szerepet kapnak a műsorban, így Robiék nem csak Légliéknél kóstoltak finomságokat, de a Tolnai borvidéken található Bölcskén is. A közel négyszáz pincéből és présházból álló pincefalu a község fontos nevezetessége, ahol kiemelkedőek a siller borok. Ebből készítenek a vendéglátókkal hagyományos siller boros pörköltet háromfajta húsból, és a legendás paprikás kalács receptje is előkerül.

A nyolcrészes sorozatban a fentieken túl a dunabogdányi, vecsési, tápióbicskei és gemenci hagyományok és ételek is bemutatkoznak.

Tájak, ízek, hagyományok szeptember 9-től minden szombaton és vasárnap 17 órakor, ismétlés este 21 órakor a TV Paprikán.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.