Hivatalosan is átadták a Gyertyánosi Kulcsosházat

2021. július 9., péntek, 09:01

A turisták körében méltán népszerű kaposvári Gyertyánosi Kulcsosház hivatalosan is átadásra került a nagyközönség számára.

A házigazda SEFAG Zrt. vezérigazgatója Fehér István köszöntőjében elmondta, hogy a szállást és környezetét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 21,5 millió forintos támogatásból korszerűsítették.

"A klímaváltozás hatására a természetesnél gyorsabban változnak a környezeti viszonyok, így a szakemberek erdőnevelő munkája, aktív segítsége kell ahhoz, hogy az erdők alkalmazkodni tudjanak, és fennmaradhassanak – emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, a SEFAG Zrt. kezelésében lévő Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház átadásán.


Szentpéteri Sándor elmondta: "...a térség agráriumának szerves része az erdőgazdálkodás hagyománya, ez abból is látszik, hogy a magán gazdálkodók az északkeleti megyék után itt telepítik a legtöbb új erdőt. Rámutatott arra is, hogy ezzel nemcsak a saját gazdálkodásukat teszik stabilabbá, hanem jelentősen hozzájárulnak az ország környezeti állapotának javulásához, a karbonsemlegességi célok eléréséhez..."

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az 50 éves jubileumát ünneplő SEFAG Zrt. is jelentősen kiveszi a részét a fával borított területek növeléséből, hiszen az elmúlt években több mint 100 hektár új erdőt hozott létre, többek között a kormány Természet- és Klímavédelmi Akciótervében meghirdetett vállalás keretében, aminek értelmében a következő tíz évben legalább 10-10 fát ültetnek az adott évben születendő gyermekek után. Emlékeztetett, az erdőgazdaság ökoturisztikai fejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt évtizedben megnőtt a térség vonzereje és látogatottsága. A Kaposvár melletti Gyertyánosi parkerdő is évente több tízezer ember számára nyújt egészséges kikapcsolódási lehetőséget.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, hogy a magyar társadalomban nagyon jelentős elmozdulás tapasztalható a szabadidő-eltöltés területén: egyre nagyobb az igény az aktív pihenés iránt. Kiemelte, az idei nyári szezonra a felújított turistaházak átadásának dömpingje várható, jelenleg körülbelül negyven létesítmény fejlesztése zajlik. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a most átadott Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház kiváló lehetőséget kínál mindenkinek, aki családjával vagy barátaival szeretne eltölteni egy vagy több napot nyugalmas természeti környezetben. Ezen kívül a környéken könnyebb és nehezebb túraútvonalak is várják az aktív turizmust kedvelőket, valamint nagyobb létszámú társaságoknak is minden adott ahhoz, hogy kikapcsolódhassanak.


Gelencsér Attila országgyűlési képviselő kiemelte a térség turisztikai vonzerejét és népességmegtartó képességének javulását.

Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke ugyancsak elmondta, hogy Somogyországnak kiváló vonzerői vannak, most már ezek promóciójára, a marketingre kell a hangsúlyt fektetni, s erre kérte a térség szereplőit is.
A SEFAG Zrt. várja látogatóit a parkerdőben, illetve a Kulcsosházban, ahol rendelkezésre áll két különálló szoba 4, illetve 3 fő, valamint a pótágyakon további 5 fő elszállásolására, ezen felül korszerű berendezés, jól felszerelt konyha és étkező is. A ház szomszédságában egy 20, valamint egy 40 főt is befogadni képest nyitott, fedett filagória áll – lehetőséget adva nagyobb csoportok időjárástól független pihenésére is. Ezen kívül tűzrakó helyek és egy környezetbarát külső mellékhelyiség is található itt.

A háztól kicsit távolabb a legendás Négy testvér forrás, avarkori ásatások, valamint erdei tornapálya, valamint horgásztó is található. Igény esetén erdész szakember által vezetett túra is igényelhető a SEFAG Zrt. munkatársainál.
A turistaház megfelelő lehetőséget kínál mindenkinek, aki családjával vagy barátaival szeretne eltölteni egy vagy több napot nyugalmas természeti környezetben. Kiváló, könnyebb - nehezebb túraútvonalak várják az aktív turizmust kedvelőket, aki pedig a passzív pihenést választja, a turistaház udvarán egy közös főzéssel teheti emlékezetessé a szeretteivel együtt eltöltött időt. A tágas erdei környezet egyidőben nagyobb létszámú társaságoknak is teret ad a kikapcsolódásra.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.