Ismét látogatható a Kereki vár

2022. augusztus 3., szerda, 14:35

Pályázati támogatással újult meg a Kereki vár környezete. A SEFAG Zrt. konzorciumi partnerségével látogatójárda és pihenőterasz épült, valamint megújult a várhoz vezető túraútvonal.

Fotó: Farkas Péter (Magyar Természetjáró Szövetség)
Fotó: Farkas Péter (Magyar Természetjáró Szövetség)

A „Somogy bejárható varázsa” című, GINOP-7.1.2-15-2017-00018 azonosítószámú projekt a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt. konzorciumi tagságával megvalósításra kerülő turisztikai projekt, melynek célja a természetben megvalósuló, környezetbarát szabadidős tevékenységek összehangolása – különösen a gyalogos járásmód fejlesztésével.

A Társaság a projekt keretében a Deseda-tó, -patak és arborétum, a Kereki vár, valamint Balatonberény-Somoshegy területén egymással összefüggő turisztikai élményelemeket létesít.

Fotó: Farkas Péter (Magyar Természetjáró Szövetség)

A projekt egyik helyszíneként az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat fejlesztette a SEFAG Zrt. Az itt létesülő látogatójárda és pihenőterasz a rendezett, biztonságos megközelítést, valamint a Kereki-Kőröshegy panoráma bemutatását és a pihenést szolgálja.

A kereki beruházás költsége 58,8 millió forint, míg a teljes projektre elnyert támogatás összege 213,2 millió Ft.
A projekt, illetve a fejlesztések célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, illetve a turisztikai szezon meghosszabbítása a térségi turizmus-infrasturktúra bővítésével.

A vár történetéről a https://sefag.hu/tajekoztatok/somogy-bejarhato-varazsa-ginop oldalon bővebb információ található.

A Balatonberény - Somoshegyi kilátó is nemrégiben került átadásra, a Deseda híd befejezése pedig őszre várható.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.