Marhanyelves lepény lett idén az év strandétele
MTI2023. augusztus 3., csütörtök, 16:33
A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét - jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján.
Az Év Strandétele verseny győztes étele, a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvese, ami egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény. ⏐ Fotó: MTI/Bodnár Boglárka |
Bánfi Bence, a balatonalmádi Terasz Bisztró séfje (b) és Nagy Gábor, a bisztró tulajdonosa az Év Strandétele győztes ételével, a Balatoni nyelvessel a verseny díjátadóján ⏐ Fotó: MTI/Bodnár Boglárka |
Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.
A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári
Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.
Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).
A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.
A Bisztró kategória győztes étele, a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke az Év Strandétele verseny díjátadóján ⏐ Fotó: MTI/Bodnár Boglárka |
Az idén először meghirdetett "jóárasított" étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.
A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf - Csillag Richárd és Sipos Norbert - is csatlakozott.
Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a "retró kínálat" megújításához.
Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket - ismertette.
Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.