Növényi szuvenírek: Kedves emlék vagy kockázatos hiba?

2023. augusztus 7., hétfő, 11:36

Nyaralása és külföldi kalandjai során előfordulhat, hogy önt is rabul ejti a helyi, egzotikus növények szépsége. Ilyenkor jó ötletnek tűnhet, hogy a szokásos ajándéktárgyak – képeslapok, hűtőmágnesek és kulcstartók – helyett egy különleges virággal térjen haza. Azonban jobb, ha tudja, ezzel hatalmas kockázatot vállal. E szuvenírekkel ugyanis veszélyes kártevőket és betegségeket hozhat haza magával, melyek komoly fenyegetést jelentenek a helyi ökoszisztémákra, a mezőgazdaságra vagy akár az ön növényeire nézve is. Erre a kockázatra figyelmeztet a #PlantHealth4Life kampány, amely az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság és partnereik által, az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon is elindított kezdeményezése.


Figyeljen az idei nyaralás alkalmával, hogy mit hoz haza!



Ártalmatlannak tűnhet, ha egy kirándulás vagy nyaralás során eltesz néhány magot vagy levág egy hajtást, hogy ajándékként, esetleg szuvenírként hazahozza. Viszont ezzel olyan veszélyes károsítókat hozhat be az országba, melyek jelentős és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a hazai növényvilág egészségében. Ezek a változások pedig nemcsak a faunát és flórát veszélyeztetik, de közvetett módon az ön életére és környezetére is hatással lehetnek. Annak érdekében, hogy elkerülje a bajt, ajánlott az EFSA tanácsát figyelembe venni. Amennyiben az EU-n kívüli vagy egyéb külföldi utazása közben egy egzotikus növény felkelti érdeklődését, bátran készítsen róla képet, de semmilyen formában ne hozza haza magával. Ezzel megakadályozhatja, hogy poggyászában utazó szuvenírével új és veszélyes károsítókat terjesszen el itthon.

A bolti növények sem feltétlenül biztonságosak



Nemcsak a természetben fellelhető növények okozhatnak gondot. Bár jogosan hiheti, hogy az üzletekben kiválasztott „zöld ajándéktárgyak” kevesebb rizikót rejtenek, a valóságban sajnos a kereskedelemi céllal felhasznált egyedek éppúgy veszélyes betegségeknek adhatnak otthont, ha nincsenek megfelelően ellenőrizve. Ugyanakkor az EFSA útmutatását betartva jelentős mértékben csökkentheti a vásárlással járó kockázatokat. Abban az esetben, ha külföldön szeretne egzotikus virágot venni, mindenképpen győződjön meg róla, hogy a kiválasztott növény megfelelő növényútlevéllel vagy növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezik. A hivatalos tanúsítványok megléte biztosítja, hogy friss szerzeménye a hazai növényvilág egészségének szempontjából is biztonságos választás.



Az EFSA munkássága



Az EFSA tevékenységének középpontjában a kezdetektől fogva az élelmiszerlánc biztonsága áll, a termőföldtől egészen az asztalig, legyen szó az emberek életének és egészségének védelméről, az állatok jólétének biztosításáról vagy a növények és a környezet megóvásáról. A szervezet munkájának egyik legfontosabb pillére a turizmusban és egyéb utazásokban rejlő, növényegészségügyet érintő veszélyek beazonosítása, valamint az emberek tájékoztatása és edukálása a lehetséges kockázatokról. Az EFSA, az Európai Bizottság és partnereik által indított #PlantHealth4Life kampány egyik alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet az utazások során Magyarországra hozott növényekben rejlő veszélyekre, hangsúlyozva a növényi kártevők és betegségek súlyos következményeit. A projekt egyik legfontosabb támogatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mely szakembereinek munkája elengedhetetlen volt a kampány megvalósulásához.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.