Nyolcadik éve járják nyaranta a magyar erdőket az erdei vándorok

2024. január 31., szerda, 11:52

Az Országos Erdészeti Egyesület az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával idén nyolcadik éve szervezi meg felső tagozatos és középiskolás diákok számára az Erdei Vándortáborokat, ezzel segítve, hogy a fiatalok megismerjék a magyar erdők rejtett kincseit és hazánk kulturális örökségeit. A résztvevők az egyhetes tábor során közelebb kerülnek a természethez, a fenntartható gondolkodáshoz miközben életre szóló élményekkel gazdagodnak. Idén június 22. és augusztus 19. között, 12 különböző útvonalon – többek között a Zselicben, a somogyi erdőben is várjuk a táborozni vágyó csoportokat.


A somogyi erdőben gyalogos (Erdei Vándor) és kerékpáros (Bringás Vándor) turnusok is indulnak idei évben is.

Az eddigi jelentkezések alapján a 7 napos, mintegy 86 kilométeres gyalogos tábort 21 csoportban több, mint 600 gyermek választotta idén. A közepes nehézségű útvonal a Zselic lankái mellett megmutatja a táborozóknak többek között a Zselici Csillagparkot, a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot és az Almamelléki Kisvasutat is.

A Bringás Vándor 7 napos, 239 kilométeres útján az 500 fő körüli gyermeksereg meglátogatja többek között a Bőszénfai Szarvasfarmot, a Szennai Falumúzeumot vagy a szigetvári várat, és végigtekernek a 2022. év kerékpárútján, a Deseda-tó körüli kerékpárúton is.

A Vándortáborokba történő csoportos jelentkezés időpontja január 15-én kezdődött. A pozitív visszajelzések mellett a program sikerét jelzi, hogy ahogy az már szinte minden évben várható, a foglalható időpontok szinte percek alatt beteltek. Az Országos Erdészeti Egyesület a lemaradóknak azt tanácsolja, hogy figyeljék a foglalási felületet, mert bármikor szabadulhat fel hely. A csoportos jelentkezés egyik feltétele, hogy legalább egy kísérő rendelkezzen Gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel, melynek megszerzésében is segítséget nyújt az Egyesület. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület akkreditált képzésére február 11-ig vagy a helyek beteltéig az erdei vándortáborok weboldalán lehet jelentkezni.

Erdei Vándortáborokban az egyéni érdeklődőknek is van lehetősége részt venni. Az egyéni jelentkezéseket 2024. március 1-től fogadja az egyesület.

2024-ben több jelentős változás is történt a jelentkezési feltételekben. Az idei részvételi díj 46.000 Ft/fő, míg a hátrányos helyzetű diákok számára 23.000 Ft/fő. A tábordíj első részleteként a táborvezetőnek 150.000 forint lemondási díjat kell befizetni az időpontfoglalástól számított két héten belül, mely a foglalással kapcsolatos adminisztrációs terhek ellenértéke, így az időpont későbbi lemondása esetén nem kerül visszautalásra. További újdonság, hogy a Gyalogos vándortábor-vezetők díja 2024-ben bruttó 130.000 forintra emelkedett.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.