Online turisztikai, utazási hírportál

Októberben 5,6 százalékkal nőtt az idegenforgalom

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,6 százalékkal nőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerző: MTI
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal 41 milliárd forintra emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 24 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 5,1 százalékkal 8 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 19 százalékkal 9 milliárd forintra nőtt. A külföldi szállásdíjbevétel 2,0 százalékkal, a belföldi 21 százalékkal magasabb volt az előző év októberinél. A szállodák szobakihasználtsága 1,4 százalékponttal, 60,7 százalékra nőtt.

Októberben a külföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,5 százalékkal 1,2 millióra emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben az előző év azonos hónapjához hasonló volt, a panziókban, az üdülőházakban és a közösségi szálláshelyeken nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka 65 százalékát realizáló Budapesten 1,1 százalékos volt a bővülés.

A belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal bővült októberben, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében kétszámjegyű volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest-Közép-Dunavidék régióban 0,5 százalékkal bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

Október 31-én az előző év azonos időpontjához képest közel azonos számú, 2691 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma 1,3 százalékkal csökkent, de így is megközelítette a 80 ezret.

Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,0 százalékkal (13 millió), a belföldi vendégek 5,4 százalékkal több (12,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
A szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal 60,5 százalékra emelkedett január-októberben.

Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 15,7 százalékkal több, 395,55 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17,3 százalékkal nőtt, és meghaladta a 239 milliárd forintot.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 17,7 százalékkal többet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken októberben, 1856 szálláshelyen, köztük 835 szállodában. Idén tíz hónap alatt 4,6 százalékkal 17,2 milliárd forintra emelkedett a SZÉP-kártya forgalom.

Szóljon hozzá a cikkhez!
comments powered by Disqus