Siófok 2023-as turisztikai évértékelője

2024. február 15., csütörtök, 14:13

Országos átlag feletti eredménnyel zárt 2023-ban a siófoki turizmus! Ismét Siófok lett a legnépszerűbb belföldi vidéki turisztikai célpont! A főszezon mellett erősödő tavaszi és őszi forgalmat, külföldi vendégszám növekedést realizált a nyár fővárosa!


Megérkeztek a 2023-as összesítő helyi vendégéjszaka számadatok, melyek alapján jóval az országos átlag felett teljesített Siófok város turizmusa. Színvonalas szolgáltatásokkal, színes kulturális és gasztro kínálattal, vidám gyermek és családi programokkal, széles aktív sport és szabadidős lehetőségekkel, felújított strandokkal, látványos közterekkel találkozik, aki Siófokot és környékét választotta vagy választja az év bármely szakában.

A KSH adatai alapján 2023-ban összesen 3 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton régió szálláshelyein (kereskedelmi- és magánszálláshelyek összesen). A vendégéjszakák száma 2%-kal marad el a 2022-es év hasonló időszakában mérttől. 2023-ban a vendégéjszakák 72%-a belföldi vendégektől származott. A Balaton térsége kiemelten kedvelt a külföldiek körében is, a 2022-es évhez képest 10%-kal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, mely az összes vendégéjszaka-szám 28%-a.

A Balaton régió települései közül a 2023-as évben az összes vendégéjszaka szám szerint (összesen 8,8 millió) Siófok volt az első 1,3 millió vendégéjszakával, majd Hévíz (1 millió), Balatonfüred (874 ezer), Zalakaros (725 ezer) és Keszthely (301 ezer) következik.

Országos összehasonlításban a KSH adatai alapján 2023-ban Budapest (13,5 millió) után Siófokon keletkezett a legtöbb vendégéjszaka, majd Hajdúszoboszló, Hévíz és Balatonfüred következett. A siófoki vendégéjszakák 60%-a kereskedelmi szálláshelyeken realizálódott, s a vendégéjszakák 70%-a belföldi vendégektől származott.

A siófoki önkormányzat adóhivatala által nyilvántartott - az idegenforgalmi adó bevétel alapján számított - vendégéjszakák száma Siófokon 2023. január és december között több, mint 1,3 millió vendégéjszaka, ami 20%-kal haladja meg a 2019. év (covid-járvány előtti év) hasonló időszakának eredményét és 1%-kal marad csak el a 2022-es eddigi abszolút rekord év eredményétől.

A tavalyi évben, a több mint 110 éves műemlék Víztoronyban működő Siófoki Tourinform irodát több, mint 42 ezren keresték fel, mely 25%-kal több, mint 2019 hasonló időszakában és 7%-kal haladja meg a 2022-es év hasonló időszakában mért vendégadatokat. A nyári időszakban kedvezett az idő a városlátogatásoknak, egyéb szabadidős tevékenységeknek, sokkal többen voltak kíváncsiak városunk és a környék kulturális értékeire, gyermekeknek és családoknak szóló attrakcióira. Az idén kiállítótérként és kilátóként üzemelő emblematikus Víztoronyba közel 30.000 látogató érkezett a májusi megnyitás és december közti időszakban.

A kollégák tapasztalatai alapján Siófok legfontosabb küldő országai Németország mellett idén Csehország, Szlovákia és Lengyelország voltak. 2023-ban a személyes látogatók kiszolgálása mellett a Tourinform iroda munkatársai több, mint 5 000 e-mailes megkeresését és 4000 telefonos érdeklődést válaszoltak meg. Sokan érkeztek vonattal, kihasználva a kedvezményes és online konstrukciókat, valamint az idei fesztiválszezon is jelentős többletet generált a vendégéjszakák számában.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.