Stagnáló vendégforgalom mellett nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele Budapesten

MTI2019. május 16., csütörtök, 16:09

A fővárosban az első negyedévben stagnáló vendégforgalom mellett nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzése szerint.


Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésben kiemelték, hogy Budapesten stabilizálódni látszik az utóbbi évek vendégforgalmi boomja, a tavalyi első negyedévhez hasonlóan kétmillió felett alakult a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első három hónapban az egy évvel korábbinál 0,7 százalékkal több, 874 727 vendég kereste fel a fővárost, akik összesen 2 millió 7 ezer 410 vendégéjszakát töltöttek el, a külföldi vendégszám fél százalékkal, 723 099-re emelkedett, miközben a külföldi vendégéjszakák száma lényegében változatlan, 1 millió 720 ezer 615. Budapesten továbbra is markáns a belföldi vendégkör, a vendégek száma 2 százalékkal 151 628-ra nőtt, ám az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,9 százalékkal 286 795-re csökkent.

Az összes bruttó szállásdíj-árbevétel 4,3 százalékkal 24,3 milliárd forintra nőtt, a külföldiektől származó 21,6 milliárd forint árbevétel 5,6 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakit.

A szállodai szobák bruttó átlagára 4 százalékkal, 21 492 forintra, a REVPAR (egy kiadható szobára jutó árbevétel) 2,6 százalékkal 13 164 forintra nőtt január-márciusban.

Kiemelték, hogy vendégszámban az enyhe többlet kizárólag az első két hónap forgalmának köszönhető, márciusban valamennyi főbb dimenzióban 2-3 százalékos csökkenést mértek.

Az elemzésben rámutatnak arra, hogy a vendégéjszakák márciusi, 6,5 százalékos csökkenését várhatóan az áprilisi adatok ellensúlyozzák majd, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál, valamint a húsvéti hosszú hétvége hatására.

Az első negyedévben a fővárosban a külföldi vendégéjszakák stagnáló száma mögött erős differenciálódás látszik az egyes küldő piacokra lebontva: jelentősen csökkent a svéd, a holland és a belga, miközben erőteljesen nőtt az indiai és az ukrán vendégek száma.

Budapest legnagyobb küldő piaca továbbra is az Egyesült Királyság, Olaszország és Németország előtt. Az Egyesült Államok a téli hónapokban kissé lemaradt, de a kedvező márciusi forgalomnak köszönhetően visszafoglalta a negyedik helyet. Az ötödik Oroszország, szorosan mögötte áll Franciaország, a hetedik Izrael, a nyolcadik Spanyolország. A tízes lista végén két ázsiai küldő ország, a Koreai Köztársaság és Kína áll - derül ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzéséből.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.