Turisztikai Világszervezet: a digitalizációnak jelentős szerepe lesz a turizmusban

MTI2018. március 2., péntek, 15:46

A digitalizációnak, az adatelemzésnek és a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a turizmus egészére - mondta Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese az Utazás 2018 kiállítás szakmai konferenciáján csütörtökön.


Hozzátette: az információgyűjtés szempontjából a nagy adathalmazok elemzése nagyobb szerepet játszik már néhány európai országban, mint annak a megismerése, hogy hány turista lépett be az adott időszakban az országba. A turisztikai költéseket jobban látják a hitelkártyák és bankkártyák azonnali adataiból, mint az egy évvel később érkező számokból - mutatott rá. Az új üzleti modellek, az úgynevezett sharing economy a turizmus másik jelentős kihívása.

Kitért arra, hogy az UNWTO adatai szerint a tavalyi nagyon sikeres éve volt az ágazatnak: a nemzetközi turizmus 7 százalékkal bővült, így meghaladta az 1,32 milliárdot a turistaérkezések száma a világban.

A kiugró növekedés hátterét az adja, hogy a világgazdaság általános állapota már negyedik éve nagyon jó, nő a lakosság jövedelme, amiből a turizmusra is többet költenek - tette hozzá.

A kereslet valamennyi régióban nőtt, így Észak-Afrikában, és a Közel-Keleten is, ami 2010-óta nem fordult elő - jegyezte meg.

A legnagyobb mértékű, 8,4 százalékos bővülést Európában mérték, ahová 671 millió turista érkezett, ezen belül az EU-országokba 538 millió. Nyugat-Európa 7 százalékos növekedést, míg a kelet-közép-európai régió 5 százalékos növekedést könyvelhetett el 2017-ben. A kiemelkedő eredményekhez hozzájárult az orosz turizmus 3-4 "szűk esztendőt" követő újbóli megélénkülése is - mondta.

Az idén az UNWTO előrejelzése szerint a világ turizmusa 4-5 százalékkal bővülhet, hasonlóan az európaihoz. A legnagyobb növekedés idén Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten lesz az előrejelzés szerint.

Kitért arra is, hogy az EU lehetőségei az egységes schengeni zónában szinte határtalanok az európai belső piac és az Európába utazók szempontjából. A schengeni vízum hatása most értékelődik fel igazán, amikor a kínai turizmus minden korábbinál nagyobb mértékben árasztja el a világot - mutatott rá Somogyi Zoltán.

Kövess minket Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról.